Powiat Limanowa: Odbył się V Wojewódzki Plenerowego Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP
Po dwuletniej przerwie w Młynnem koło Limanowej w Restauracji Tartak” odbył się V Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP i Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.
Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz 6-32 Hufiec Pracy w Limanowej. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Mieczysława Urygi Starosty Limanowskiego. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.
W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 18 małopolskich drużyn. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych drużynach, a ich zadaniem było przygotowanie pstrąga z grilla wraz z dodatkami według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy grillujących były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania potrawy, a także kreatywność w przygotowaniu.
Jury w składzie: Pani Bożena Rążewska Zastępca Wojewódzkiego Komendanta Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, Jakub Kasiński właściciel Restauracji Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Jacenty Musiał Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi, a także Ewelina Bartuś wychowawca 6-17 HP Oświęcim, nie miało prostego zadania.
Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy podkreśliła Pani Bożena Rążewska.
Obserwując Was dzisiaj jestem zaskoczony, że młodzież jest tak entuzjastycznie nastawiona na życie, że gotuje z taką radością i pasją powiedział Jacenty Musiał członek komisji.
Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać było, że wkładałyście w to dużo serca i gotowaliście z uśmiechem. Na początku był trochę stres, ale potem było już minął i widać było uśmiech na twarzy, zresztą to przełożyło się to na dania powiedział Pan Jakub Kasiński.
Cieszę się, że mogłem gościć na Konkursie i doceniam pomysły, zaangażowanie i te wspaniałe potrawy, które przygotowała młodzież (…) Życzę abyście dalej realizowali swoje pasje, a pomysły finalizowali na różnego rodzaju na konkursach czy w dorosłym życiu podsumował Gość Honorowy Mieczysław Uryga Starosta Limanowski.
Ostatecznie mistrzami V Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy-Jabłonce Wiktoria Latta i Karolina Gasińska. Drugie miejsce zajęły Patrycja Wąsowicz i Bożena Siciarz drużyna z Limanowej. Natomiast trzecie miejsce przypadło Karolinie Jasak i Paweł Ryczek z 6-24 HP z Dąbrowy Tarnowskiej.
Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy mieli okazję obejrzeć pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Pana Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.
Starostwo Powiatowe w Limanowej, powiat.limanowski.pl/blog/odbyl-sie-v-wojewodzki-plenerowego-konkurs-kulinarny-mlodziezy-ohp/
Autor: Michał