Młodzież z Ochotniczych Hufców Pracy z województwa małopolskiego zjechała po raz trzeci do Żmiącej, aby rywalizować podczas zawodów kulinarnych. Tym razem młodzi kucharze mierzyli się z potrawami serwowanymi na grillu.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z grilla według własnej receptury. Czas na wykonanie zdania wynosił 90 minut. Dwuosobowe zespoły były oceniane nie tylko za smak potrawy, ale też za kreatywność w przyrządzaniu oraz estetykę podania. Grill, który głównie kojarzy się z kiełbasą i karkówką, dla uczestników był źródłem niewyczerpanych inspiracji kulinarnych.

Zobacz także: Zmodernizowany stadion Limanovii oficjalnie otwarty. Zobacz uroczyste przecięcie wstęgi! [zdjęcia/wideo]

Jury obradowało w składzie:

Krzysztof Świerczek – Wojewódzki Komendant MWK OHP, Jacenty Musiał – Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi, Szymon Nowak – gospodarz miejsca, Jakub Kasiński – szef kuchni w Karczmie Matras w Limanowej i laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, Michał Kowalczyk – wychowawca z 6-36 HP Skomielna

Zobacz także: Motocykl czołowo zderzył się z osobówką. Nie obyło się bez rannych [zdjęcia]

Mistrzami III Wojewódzkiego Plenerowego Konkursu Kulinarnego okazali się reprezentanci Hufca Pracy w Myślenicach: Grzegorz Łukasik i Eryk Napora,

II miejsce przypadło reprezentantom Hufca Pracy w Starym Sączu: Annie Wojtas i Damianowi Lizoń,

III lokatę zajęła drużyna ze Środowiskowego Hufca Pracy w Nowym Sączu: Ewelina Miczołek i Katarzyna Jeleńska.

Podsumowania konkursu i wręczenia nagród dokonał Wojewódzki Komendant OHP Krzysztof Świerczek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Fot. Małopolska Wojewódzka Komenda OHP