Stowarzyszenie KGW Olszówka wzięło udział w drugim etapie V edycji „Bitwy Regionów”, który odbył się w Czorsztynie. Do tego etapu zakwalifikowało się 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które wyłonione zostały spośród 75 kół z terenu Województwa Małopolskiego zgłoszonych do konkursu. Co przygotowały olszowskie gospodynie?

Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa; drugi – przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich przechodzi do finału. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Polecamy:W galerii PCiT wystawa prac nowego stowarzyszenia rękodzielników z regionu

Na zwycięzców półfinałów i finałów czekają atrakcyjne nagrody, a najlepsze Koło zostanie uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Olszowskie gospodynie do zmagań konkursowych przygotowały tradycyjne „moskole” z masłem czosnkowym.Konkurs organizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Polecamy:Konfederacja zarejestrowała listy w całej Polsce. Jakie nazwiska w regionie?

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.