Co warto wiedzieć na temat wyposażenia restauracji?

Otwarcie własnej restauracji to ekscytujący moment, a dla wielu również spełnienie największego marzenia. Niemniej jednak trzeba się do niego odpowiednio przygotować, inwestując w dobrej jakości wyposażenie. Co warto o nim wiedzieć. Oto kilka ciekawostek, które z pewnością zainteresują każdego wielbiciela gastronomii.

Podstawowe wyposażenie restauracji, czyli multum akcesoriów na start

Jakie akcesoria są potrzebne, aby otworzyć własną restaurację? Wbrew pozorom lista jest naprawdę długa, a zakupu zdecydowanej większości nie można odkładać na później - są one niezbędne już od pierwszego dnia pracy. Wyposażenie restauracji to nie tylko garnki, sztućce czy maszyny, które ułatwią przygotowywanie dań. Już na samym początku potrzebne będą:

  • wysokiej jakości ekspres do kawy,
  • waga,
  • noże do ryb, mięsa, serów itp.,
  • frytownica,
  • miksery,
  • salamandry.

A to oczywiście tylko wybrane elementy, w które musi być wyposażona każda kuchnia. Nie ma przy tym znaczenia, czy chodzi jedynie o mały bar wydający obiady na wynos, czy restaurację, która jest w stanie przyjąć sporą ilość gości. Oczywiście, im bardziej rozbudowane menu, tym więcej akcesoriów będzie potrzebnych.

Wyposażenie restauracji a kuchnia molekularna

Coraz większą popularność w branży gastronomicznej zdobywa tak zwana kuchnia molekularna, która bazuje na wiedzy z zakresu fizyki oraz chemii. Umożliwia ona przygotowywanie potraw pozbawionych ulepszaczy, takich jak na przykład konserwanty, przy zachowaniu doskonałego smaku i aromatu. Restauracji, które wprowadzają do swojej oferty dania kuchni molekularnej jest coraz więcej, dlatego wydaje się ona dobrym sposobem na pozyskanie klienta. Nie wystarczy jednak nauczyć się przyrządzać potrawy w ten oryginalny sposób - potrzebne jest jeszcze odpowiednie wyposażenie. Podstawą są:

  • pistolety wędzarnicze,
  • aromatyzery,
  • cyrkulatory bemarowe,
  • dehydratory,
  • atomizery do sferyfikacji.

Gdzie nauczyć się gotować zgodnie z założeniami kuchni molekularnej? Niestety nie jest to wiedza, jaką wynosi się ze szkół gastronomicznych, dlatego chętnie będą musieli wziąć udział w specjalnych kursach, podczas których poznają tajniki tej sztuki kulinarnej.

Ile kosztuje wyposażenie restauracji? Wersja podstawowa i z wyższej półki

Ile kosztuje wyposażenie restauracji, która dopiero rozpoczyna działalność? Na początek zwykle serwowane są wybrane dania, a dopiero później oferta ulega rozszerzeniu. Niemniej jednak na start potrzebne będzie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy złotych, i to przy założeniu, że niektóre sprzęty właściciel pozyska z rynku wtórnego. Wyposażenie restauracji włącznie z akcesoriami znajdującymi się w salach dla gości to koszt nawet kilkuset tysięcy złotych. Założenie własnego lokalu gastronomicznego nie jest więc tanim przedsięwzięciem, natomiast jeśli zależy nam na rozwiązaniach wysokiej klasy, musimy liczyć się z naprawdę dużymi wydatkami.

Nowoczesne restauracje dla wymagających

W nowoczesnych restauracjach wyposażenie sali dla gości nieco odbiega od standardowego modelu. Pomysłów na ciekawe aranżacje nie brakuje - w niektórych miejscach goście mogą poczuć się, jak w czasie podróży pociągiem, w innych - jak gdyby pływali z rekinami. Kluczem do sukcesu jest oczywiście wykorzystanie elementów dekoracyjnych i wykreowanie interesującej, niebanalnej koncepcji. Należy przy tym pamiętać, że tego typu lokale muszą oczywiście spełniać standardy bezpieczeństwa i higieny, z których oczywiście wynikają pewne ograniczenia. Niemniej jednak licznymi dodatkami i elementami zdobiącymi można grać do woli.